BOEKVOORSTELLING – “STEEN” – Bieke Roose

• Locatie:Sint-Niklaaskerk, het koor

Toevoegen aan Google Agenda

Synopsis van het boek Steen

Het jaar 1225. Meester-metselaar Martin d’Antoing verlaat de burcht van Coucy waar hij jaren heeft gewerkt. Met zijn troep metselaars, steenhouwers en hun gezinnen trekt hij noordwaarts naar Gent, op zoek naar nieuw werk. Als jongeman kwam hij al in contact met grote voorbeelden van de ‘Nieuwe Stijl’ (gotiek). Hij heeft een visionaire droom: hij wil aan een grote kerk werken.

Onderweg naar Gent botst de troep op vechtende patriciërs en Martin grijpt in. Zijn lot lijkt bepaald wanneer hij Jan Borluut het leven redt. Voortaan staat de metselaar onder de bescherming van één van de belangrijkste en rijkste Gentse clans.

Wanneer Martin in Gent de Sint-Niklaaskerk aanschouwt in haar half afgewerkte staat, is hij vastbesloten dit monument naar zijn hand te zetten. Hij lijkt er de geschikte man voor: hij kan rekenen, lezen en schrijven en kent zelfs Latijn, hij heeft een pak ervaring opgedaan op de bouwwerven van de kathedralen van Laon en Doornik en hij is ook een goede organisator. Hij weet de Gentse schepenen snel te overtuigen.

De meester-metselaar heeft zijn bestemming gevonden, maar het gevaar voor hemzelf en zijn gezin loert om de hoek in de gedaantes van een verongelijkte burchtheer van Coucy en een verwende Gentse patriciërszoon die het op zijn dochter Anna heeft gemunt. De wetten van de samenleving leggen strenge restricties op aan ambachtslui, vrouwen, meisjes …

gratis